Lees hier alles over de samenhangende aanpak

Achtergrond belang HC voor de energietransitie

Internationale akkoorden en nationale duurzaamheidsdoelen vergroten de vraag naar energietransitie-professionals. Nederland moet zijn arbeidsmarkt aanzienlijk uitbreiden om aan de eisen van de energietransitie te voldoen, mede door geplande investeringen in infrastructuur en netwerken. Onvoldoende beschikbaar personeel vormt een knelpunt voor de versnelling van de energietransitie.

Zes nationale programma's initiëren projecten op landelijk, regionaal en in industrieclusters niveau. Daarbij gaat het om vijf Nationaal Groeifondsprojecten en één EU-programma:

  • LLO-Katalysator;
  • Opschalen PPS-en en Beroepsonderwijs;
  • GroenvermogenNL
  • AINed
  • Npuls
  • Just Transition Fund (EU-programma)

Wat is een samenhangende aanpak?

Hoe helpen de landelijke programma's de regio's bij het realiseren van de eigen regionale human capital agenda?


Het uitgangspunt is dat Nationale HC-programma's in een samenhangende aanpak afgestemd werken, zodat ze centrale problemen samen oppakken, regio's 'afgestemd' ondersteunen en kijken waar financieringsstromen elkaar kunnen versterken.

De volgende figuur toont hoe de drie verschillende transities (de energietransitie, digitale transitie, en de systeemtransitie van onderwijs en opleiden) via de verschillende programma's (JTF, GVNL, AiNed, Opschaling PPS, LLO-katalysator en Npuls) allemaal in zouden kunnen of moeten haken op verschillende HC vraagstukken in een samenhangende aanpak.

Stimuleringsactiviteiten & investeringsprogramma's voor HC

Er bestaan er diverse nationale programma's die bijdragen aan de leer- en loopbaanontwikkeling van een energietransitie-professional. Deze regelingen financieren en faciliteren programma's en projecten gericht op het instromen, opleiden, het werven en het behoud van energietransitie-professionals in diverse regio's in ons land. De volgende figuur geeft een overzicht van een groot aantal stimuleringsactiviteiten en investeringsprogramma's:

Samenhangende aanpak

Benutten van elkaars ervaringen, aanpakken, inzichten en het combineren van (nationale) regelingen

Doel

Grotere effectiviteit & bereik van investeringen in de regio's voor het aanpakken van de arbeidsmakrtkrapte in de energietransitie

Versnippering van overheidsinvesteringen tegengaan

Wat versterkt een samenhangende aanpak?

Op deze website verstaan we onder een samenhangende aanpak de afstemming op verschillende aggregatieniveaus, wat leidt tot meerwaarde die groter is dan de som der delen. In de praktijk kent samenhang echter verschillende verschijningsvormen. Deze vormen worden op deze site beschreven aan de hand van regioportretten en succesverhalen. In de onderstaande figuur zijn de meest voorkomende vormen van samenhang weergegeven:

Daarnaast is een samenhangende aanpak ook nauw gerelateerd aan het begrip 'integrale' aanpak. Bij integraal wordt in veel gevallen verwezen naar het governance-perspectief en geldt de triple of quadruple helix als uitgangspunt (overheid, kennisinfrastructuur en bedrijfsleven, eventueel aangevuld met een burgervertegenwoordiging).

In de praktijk is te zien dat er bij een samenhangende aanpak en specifieke samenwerking onderscheidt plaatsvind tussen vier niveaus: (industrie)cluster, regio, provincie en nationaal niveau. Op elk niveau vindt afstemming plaats, maar het is daarnaast van groot belang om ook goed tussen de verschillende niveaus af te stemmen.

Een triple of quadruple helix governance geldt daarbij veelal als belangrijke randvoorwaarde.

Een 'integrale aanpak' kan ook verwijzen naar verschillende inhoudelijke perspectieven zoals economisch, technologisch, ecologisch, onderwijskundig en sociaal. In het laatste geval wordt veelal ook de afstemming gezocht met departementen van EZ/KGG, OCW en SZW.

#Hoedan?

Hoe vindt een samenhangende aanpak in praktijk plaats?

Vanuit zeven regioperspectieven beschrijven we hoe de beoogde samenhangende aanpak in praktijk vorm krijgt. Elke regio is uniek qua arbeidsmarkt, context en ligging en heeft daarom zijn eigen uitdagingen en uitvoering. De regioportretten geven indicaties over onder andere de knelpunten, witte vlekken en kansen voor een samenhangende aanpak in de regio.

Bekijk de regioportretten

Hoe is een samenhangende aanpak vorm te geven?

Vanuit 4 succesverhalen beschrijven we hoe organisaties het voor elkaar hebben gekregen om tot een mate van succesvolle samenhang te komen. In elk succesverhaal wordt beschreven hoe de samenhang er in praktijk uitziet, welke (landelijke) programma's gebruikt worden en wat de succesfactoren en knelpunten zijn geweest.

Bekijk de succesverhalen

Hoe kunnen regio's van elkaar leren?

Vanuit de regioportretten en succesverhalen beschrijven we overkoepelende handreikingen. Deze handreikingen zijn indicatief en weerspiegelen overkoepelende conclusies vanuit de portretten en verhalen. Omdat deze uniek en afhankelijk zijn van de context zijn de handreikingen hoog-over.

Bekijk de handreikingen

Heeft u suggesties of aanmerkingen?

Neem dan contact op met de Topsector Energie

Contact