Samenhang in

Regio Oost

Download PDF

De regio Oost bestaat uit de provincies Gelderland en Overijssel en behelst in totaal acht arbeidsmarktregio's: Rijk van Nijmegen, Gelderland-Midden, Rivierenland, Food Valley, Achterhoek, Stedendriehoek Veluwe, Zwolle en Twente. Hoewel de individuele arbeidsmarktregio's ieder een eigen specialisatie hebben, staat de regio Oost als geheel bekend om haar economie rondom voedsel, energie, gezondheid, hightech en maakindustrie. Daarnaast kenmerkt de regio Oost zich door haar positie als grensgebied.

Belang voor samenhang: de knelpunten in de regio

    Bovengemiddelde vergrijzing

    Dalende instroom van studenten

    Verloop van talent naar andere regio's

Ambitie

In de periode 2023-2026 dienen enkel in Gelderland onder meer via LLO Energy 10.000 medewerkers zich verder ontwikkeld te hebben in technische en digitale vaardigheden.

Samenhang in de regio

Ingrediënten in de regio voor het creëren van samenhang:

  1. Draagvlak creëren onder lokale actoren
  2. Kennisdeling
    • #Hoe?Digitaal platform, dashboard, bijeenkomsten, symposia
  3. Duurzame Samenwerkingsstructuren
    • #Hoe?Waar mogelijk in triple-helix verband werken, werkgevers betrekken
  4. Bestaande initiatieven verbinden, niet-noodzakelijke initiatieven vermijden
Lees meer over de samenhangende aanpak

Succesvolle voorbeelden in het kort

Als het gaat om nieuwe initiatieven neemt het programma SEECE vaak de regie in de voorfase van projecten en programma's.

Connectr draagt bij aan opschaling van de energietransitie met behulp van een Innovatieprogramma, Innovation Lab, Shared Facilities en de Kernorganisatie.

TechYourFuture beoogt de samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt te versterken door intensief samen te werken met landelijke, regionale en lokale partijen.

Overijssels en Gelders Vakmanschap zijn samenwerkingen van o.a. meerdere vakbonden (O&O-fondsen) en de provincies die financieringsstromen bundelen om bij- en omscholing voor zij-instromers mogelijk te maken.

Er zijn voorbeelden van succesvolle bovenregionale samenwerking. Zo is het LLO-project 'Be an Engineer' succesvol uitgevoerd in samenwerking met Amsterdam.

Knelpunten

Voor een samenhangende aanpak:

  • De regio ziet een veelvoud aan regelingen in een complex veld.
  • Het is een uitdaging om cofinanciering voor regelingen rond te krijgen.
  • De verantwoordingsplicht wordt gezien als drempel om meerdere programma's te combineren. Met ieder aanvullend programma neemt de verantwoordingslast namelijk toe. Daarnaast zijn partijen bezorgd dat zij in de problemen komen bij eventuele fouten.

In de regio:

  • Door uiteenlopende economische specialisaties in de regio is er beperkte samenhang in de deelregio's van Oost-Nederland.
  • Voor initiatieven is het lastig om genoeg aantrekkingskracht te creëren voor bedrijven zodat deze betrokken raken.

Witte vlekken in de regio

  • Een duurzame governance structuur lijkt in de regio nog te ontbreken. Op dit moment leidt de uitval van belangrijke partners tot problemen in de uitvoering en samenhang.
  • Er mist een totaaloverzicht van financieringsinstrumenten
    • Aandachtspunt bij het ontwerpen van nieuwe call: wat bestaat er al?
  • Onderwijsontwikkeling is nog onvoldoende structureel financierbaar.
  • Diverse opleidingen die in de regio ontbreken; er is bijvoorbeeld behoefte aan waterstof- en chipopleidingen.

Kansen & suggesties uit de regio

  • Het is van belang om initiatieven onder één orgaan te brengen. Er is namelijk sprake van een veelvoud aan initiatieven en enige mate van versnippering.
    • Arnhem-Nijmegen kan zich verder profileren onder de koepel van Connectr. Connectr kan de opleidingsstrategie gaan leiden met medefinananciering van de Gemeente Gelderland.
  • Er zijn projecten in de regio met raakvlakken tussen GNVL en LLO-katalysator. Er kan onderzocht worden of deze programma's gecombineerd ingezet kunnen worden.
  • Succesvolle activiteiten kunnen opgeschaald worden of dienen als blauwdruk voor andere initiatieven (met name bij GVNL-projecten van toepassing).
  • Een cofinancieringsfonds zou kleinere organisaties kunnen helpen om in aanmerking te komen voor bepaalde regelingen.

Succesverhalen in beeld

Elke regio heeft unieke successen geboekt door te werken aan een samenhangende aanpak. Om te kunnen leren van elkaars successen zijn er 4 succesverhalen verzameld. Deze voorbeelden laten zien hoe een samenhangende aanpak leidt tot concrete resultaten en bieden een leidraad voor iedereen die een soortgelijke aanpak overweegt.

Bekijk alle succesverhalen

Een succesvolle aanpak bij SEECE

SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise) is een samenwerking tussen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), energiebedrijven en lokale overheden. Samen werken zij aan oplossingen voor de energietransitie. Wat maakt SEECE zo succesvol?

De succesfactoren van SEECE
  1. Focus op strategische transities. Het programma is gericht op drie kerntransities: leren en ontwikkelen, technologie, en transitie in samenwerken. Deze focus zorgt voor een duidelijke richting die aansluit bij de energietransitie.
  2. De kracht van samenwerken. Niemand kan de energietransitie alleen realiseren. SEECE verbindt onderwijs, bedrijfsleven en overheden om gezamenlijk uitdagingen aan te pakken die voor individuele partijen te groot zijn. Deze samenwerking vergroot de impact en maakt écht verschil. Deze brede samenwerking stimuleert innovatieve ideeën en praktische oplossingen.
  3. Regionale én landelijke schaal. Een regionale aanpak hoeft niet beperkt te blijven tot de eigen grenzen. Door lokale projecten te koppelen aan landelijke initiatieven ontstaat een krachtig netwerk met een bredere impact.
  4. Flexibiliteit en afstemming. Het programma zoekt actief naar overlap en samenhang tussen projecten. Zo worden zij-instromers uit het ene project benut in een ander project, wat zorgt voor efficiënte inzet van middelen en mensen.
Meer over het succesverhaal van SEECE