Samenhang in

Regio West

Download PDF

De regio West omvat de provincie Zuid-Holland en het industriegebied Moerdijk en kenmerkt zich door een aantal internationaal sterke industriële clusters, zoals de Rotterdamse Haven, Science Park en BioTech in Leiden, maakindustrie in de Drechtsteden, The Green Village in (TU)Delft.

Als het gaat om de human capital aanpak voor de energietransitie kent de regio zwaartepunten zoals HCCE in de havens, Energy Switch, mbo alliantie Via Delta, en Techniekcoalitie Zuid-Holland.

Belang voor samenhang: de knelpunten in de regio

    Vooral in de haven verschuift de arbeidsvraag door de transitie

    Ambitie om het grootste waterstofknooppunt van Europa te zijn

    HC-tekorten in de domeinen duurzame tuinbouw, duurzaam transport en circulaire industrie

Ambitie

De Human Capital agenda heeft met 165 partners 7 routes opgesteld om koploper te worden in Leven lang Ontwikkelen en te komen tot een veerkrachtige arbeidsmarkt

Samenhang in de regio

Ingrediënten in de regio voor het creëren van samenhang:

Afstemming tussen de 3 niveaus:

  • #Hoe?
    De Economic Board Zuid-Holland (EBZ) werkt aan vraag-en-aanbodbundeling: Techniekcoalitie (vraagbundeling) en een gezamenlijk opleidingsbedrijf Via Delta voor LLO (aanbodbundeling). De bundeling is erop gericht om directe samenwerking tussen brancheverenigingen.
  • #Hoe?
    Voortbouwen op bestaande governance en lopende programma's, in plaats van stand-alone activiteiten.
  • #Hoe?
    De HCA Zuid-Holland bestaat uit een tweesporenstrategie van 'doen' en 'bouwen'. Na het inrichten van een sterk governance fundament en het operationaliseren van 17 deelakkoorden, is het nu tijd om in te zetten op het 'bouwenspoor', onder aanvoering van gesmede allianties en coalities.
Lees meer over de samenhangende aanpak

Succesvolle voorbeelden in het kort

Werken in regionale clusters (zoals het Haven Industrieel Complex, Drechtsteden maakindustrie, Greenport, Leiden Science Park) en tegerlijkertijd opgaven breed oppakken (Techniekcoalitie Zuid-Holland, inzet LLO-middelen, stimuleren van meiden in de techniek).

Het project "Make Hydrogen Work" beoogt een platform te creëren waar onderwijsinstituten hun expertise efficiënt kunnen delen, zodat het totale opleidingsaanbod op het gebied van waterstof optimaal wordt afgestemd op de behoeften van de industrie.

Er is sprake van een aansprekende governance in Zuid-Holland, waarbij de economische agenda goed is verbonden met de sociale arbeidsmarktagenda. Er daarbij gekozen voor een integrale aanpak.

Knelpunten rondom samenhang van financieringsinstrumenten

  • GroenvermogenNL, Opschaling PPS, LLO-Katalysator en JTF worden in principe als positief ervaren, maar het leidt soms ook tot versnippering en een overmaat aan informatie.
    • Het kost partijen veel tijd en moeite om wegwijs te geraken in alle regelingen die er zijn.
    • Er wordt landelijk te verkokerd gewerkt.
  • Cofinanciering is geen echt financieel probleem, maar meer een complexiteitsprobleem: alle regelingen kennen eigen voorwaarden.
    • Partijen worden overspoeld met allerlei projecten en regelingen, en de actieve bekende marktpartijen worden ook vaak opnieuw gevraagd om deel te nemen, waardoor verzadiging optreedt.
  • Kennis over 'stapelen' van instrumenten en subsidies ontbreekt veelal. Wat mag wel en wat mag niet? Dit werkt vertragend.
  • Bij projecten die gebruik maken van landelijke programma's bestaat soms een mismatch tussen hoe het rijk middelen uitzet en hoe de regio's die zouden willen inzetten.
    • Regio's met een zwakke governance zijn sneller geneigd tal van verschillende landelijke regelingen naar zich toe te trekken, waardoor de versnippering van regelingen in de regio toeneemt.

Witte vlekken in de regio

  • Er is nog te weinig gebruik van landelijke regelingen in de regio. Het HCCE-project heeft bij aanvang vooral ingezet op JTF, maar van een LLO-aanpak was in eerste instantie nog nauwelijks sprake. Vervolgens is proactief contact gezocht met de betrokken partijen. Ook GroenvermogenNL is inmiddels goed aangehaakt.
    • Toch ontbreekt de capaciteit om alle nieuwe calls uit de verschillende programma's goed te kunnen opvolgen. Er zijn 'oliemannetjes nodig die op alle podia kunnen schakelen.
  • De ROMS' kunnen human capital meer als eigen taak gaan zien (naast o.a. innovatie, ecosystemen en bedrijventerreinen). Human capital steekt immers als een soort satéprikker door alle thema's waar de ROMs aan werken.
  • Het 'bouwen-spoor' van EBZ/PZH - bijvoorbeeld nieuwe allianties in de techniek - wordt bij voorkeur verder versterkt. Het kost tijd om van programma over te gaan in een structurele aanpak.
    • Dit houdt onder andere in: ander onderwijs, andere opleidingen, andere HR-methodiek en begeleiding van niet-werkenden. Daarvoor is ook een cultuuromslag nodig.
  • Er bestaat nog onvoldoende match tussen het curriculumaanbod (met een veelheid aan opleidingen) en de vraag op de arbeidsmarkt. Er bestaat behoefte aan meer modulair/flexibel onderwijs om eenvoudiger op de marktvraag te kunnen inspelen.
  • Ook wordt er nog te weinig gekeken naar automatisering en robotisering. Hiervoor lijkt wel een paradigmashift nodig.

Kansen & suggesties uit de regio

  • Een integrale aanpak van het HC-vraagstuk vanuit economisch, sociaal-, arbeidsmarktbeleid dient als vertrekpunt te gelden voor verder op te zetten coalities en uit te voeren programma's.
  • Een sterke governancestructuur (triple helix) en een concrete en integrale visie, mede afgestemd met provincies en economic boards, is een vereiste om eigenaarschap aan het HC-vraagstuk te geven.
  • Er kan beter aangehaakt worden op de netwerken van (Industriële) clusters. kunnen worden. Ketennetwerken werken in de praktijk namelijk al regio- of provincie overstijgend.
  • Kies voor een bottom-up benadering vanuit de regio's/provincies, waarop landelijke programma's dienen aan te haken.
  • Bundel de vraag uit de markt, bijvoorbeeld per industriecluster en koppel daar gericht onderwijs aan. Voorkom hiermee concurrentie en versnippering van het aanbod van onderwijsinstellingen.

Succesverhalen in beeld

Elke regio heeft unieke successen geboekt door te werken aan een samenhangende aanpak. Om te kunnen leren van elkaars successen zijn er 4 succesverhalen verzameld. Deze voorbeelden laten zien hoe een samenhangende aanpak leidt tot concrete resultaten en bieden een leidraad voor iedereen die een soortgelijke aanpak overweegt.

Bekijk alle succesverhalen

Een succesvolle aanpak bij HCCE

De Human Capital Coalitie Energietransitie (HCCE) vormt met alle deelnemende partijen hét regionale platform voor transitie-initiatieven in de Rotterdamse haven, gericht op het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent, menskracht en vakmanschap. Deltalinqs, Havenbedrijf Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Techniek College Rotterdam en STC (Scheepvaart en Transport College) werken in deze coalitie samen aan een passend arbeids- en onderwijsaanbod voor nu én in de toekomst in het Haven en Industrieel Complex (HIC) van Rotterdam.

De succesfactoren van HCCE
  1. Het initiatief maakt gebruik van verschillende geldstromen, zoals JTF en NGF-middelen. Om een balans in financiering te vinden en minder afhankelijk te zijn van (eindige) subsidies wordt er gericht op drie pijlers: 1) middelen vanuit bedrijven, 2) publieke middelen, 3) commerciële middelen (exploitatie).
  2. Het platform Rotterdamse Haven Connect wordt ontikkeld om versnippering van initiatieven tegen te gaan.
  3. Met financiering vanuit EBZH is een kwartiermaker aangesteld om de governance op te zetten en projectgroepen op te starten.
Meer over het succesverhaal van HCCE