Het Succesverhaal
van HCCE

Andere samenwerkingen:

  • Contact met de Amsterdamse Haven over de Toolbox inclusieve havens.
  • Contact met TechniekNL en BouwNL over de ontwikkelde loopbaanpaden en hoe deze methodiek overgenomen kan worden in de Rotterdamse haven. De loopbaanpaden werken erg goed en zou eigenlijk landelijk uitgerold moeten worden (welke opleidingen, welke beroepen en welke loopbanen).
  • HCCE is ook actief binnen de taskforce HC van het Economic Board Zuid-Holland. Daarnaast is er contact met o.a. Via Delta (5 ROCS's).

De Human Capital Coalitie Energietransitie (HCCE)

De Human Capital Coalitie Energietransitie (HCCE) vormt met alle deelnemende partijen hét regionale platform voor transitie-initiatieven in de Rotterdamse haven, gericht op het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent, menskracht en vakmanschap.

Deltalinqs, Havenbedrijf Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Techniek College Rotterdam en STC (Scheepvaart en Transport College) werken in deze coalitie samen aan een passend arbeids- en onderwijsaanbod voor nu én in de toekomst in het Haven en Industrieel Complex (HIC) van Rotterdam.

De HCCE is daarmee de voornaamste stimulans voor energietransitie-inspanningen op het gebied van de arbeidsmarkt in het HIC Rotterdam. De activiteiten van de HCCE zijn een aanvulling en uitbreiding op de al bestaande arbeidsmarktactiviteiten in de Rotterdamse haven.

Belangrijkste gezamelijke issues:

  1. Krapte op de arbeidsmarkt
  2. Bij- en omscholing voor de energietransitie
  3. Onderwijsaanbod afstemmen op vraag

Doelen HCCE

Door samenwerking, onderlinge afstemming en gecoördineerde acties streven de partijen naar het bereiken van de volgende doelen:

Vergroten zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van werken in de Rotterdamse haven

Meer sollicitanten per vacature in de haven

Meer uitstroom uit het onderwijs (mbo, hbo en wo) naar de haven

Meer investeren in leven lang ontwikkelen van studenten en werknemers

Het bevorderen van diversiteit en inclusiviteit in de haven bij werkgevers

Het bevorderen van de positionering van de Rotterdamse haven op de (internationale) arbeidsmarkt

Gebruik nationale programma's

JTF:

  • Aanvraag Port of Energy (eerste project van HCCE). Het project is een geïntegreerde aanpak ter verbetering van de samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt voor het enthousiasmeren, opleiden en om- en bijscholen van de benodigde menskracht voor de energietransitie in het HIC Rotterdam.
  • Aanvraag Vitale infrastructuur.

LLO-katalysator (via NGF): Extra ondersteuning t.b.v.
energietransitiecampussen (gericht op ontwikkeling van leerlingen binnen het onderwijs)

Samenwerking met Groenvermogen NL.

Vanuit Economic Board Zuid-Holland is er vervolgens geld ontvangen voor een kwartiermaker om de governance op te zetten en projectgroepen op te starten.

Proces

  1. Initiërende partijen zijn bijeengekomen voor vaststelling gezamenlijk probleem en belang,
  2. daarop zijn de projecten gebaseerd, en
  3. vervolgens is onderzocht welke subsidieregelingen er geschikt/passend waren om een aanvraag in te dienen.

Knelpunt: Versnippering van initatieven

HCCE heeft nu 6 organisaties bij elkaar gezet en dat gaat goed. Naast HCCE lopen er ook veel andere initiatieven, die beter bij HCCE kunnen aansluiten dan dat zij zelf weer iets nieuws opzetten.

  • Het kost veel tijd om deze initiatieven te identificeren, met hen in contact te komen en up-to-date te blijven.
    • Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere initiatieven voor zij-instromers, deze richten zich veelal op omscholing binnen 4-8 weken. Zo vis je in dezelfde vijver.
  • Met de huidige omvang is HCCE niet in staat om alle initiatieven bij elkaar te brengen en elkaar te versterken.

Hoe wordt versnippering tegengegaan bij HCCE?

  • Initiatieven in kaart brengen en contact zoeken met partijen die met vergelijkbare HC-vraagstukken bezig zijn.
  • Vanuit de HCCE wordt er pro-actief statusinformatie verspreid naar bedrijven toe, mede via info-sessies (waar staat HCCE momenteel in de uitvoering).
  • Platform Rotterdamse Haven Connect: Het plan is om een overkoepelend platform te ontwikkelen waar alle initiatieven bij elkaar komen (werken, leren, events, veiligheid). Initiatieven kunnen dan een keurmerk ontvangen (sustainable, goed voor de toekomst etc.). HCCE is momenteel met bedrijven in gesprek om dit op te zetten, inclusief back-office en monitoring.
    • Iedereen die werk zoekt in de Rotterdamse Haven zou naar dit platform verwezen moeten worden.
    • Hiervoor is ook financiering van de bedrijven nodig. Als het platform vooral op subsidie steunt, zal het platform stoppen als de subsidie afloopt. Via bedrijven en commerciële exploitatie zal het platform meer self-supporting moeten zijn voor de komende 10 jaar.
  • Dus richten op drie pijlers: 1) middelen vanuit bedrijven, 2) publieke middelen, 3) commerciële middelen (exploitatie). Zo is het platform minder afhankelijk van subsidies en wordt niet alles bij het bedrijfsleven neergelegd.
Contact person

Een vraag over dit initiatief?

Neem contact op met Antje Koster

Contact