Het Succesverhaal
van SEECE

Sustainable electrical energy centre of expertise (SEECE)

Het sustainable electrical energy centre of expertise (SEECE) is een Centre of Expertise (CoE) van Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) waarin partijen samenwerken aan een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem. Het betreft een publiek-private samenwerking tussen ondernemingen, onderwijs, onderzoek en overheden. In SEECE 2.0 staan 3 transities centraal:

  • de transitie in leren en ontwikkelen,
  • de transitie in technologie,
  • de transitie in maatschappelijke samenwerking.

Samenwerken is hierbij cruciaal, want individuele initiatieven hebben in de praktijk te weinig impact. In deze samenwerking worden de human capital- en de innovatieagenda met elkaar verbonden en wordt gestreefd naar een betrouwbare en betaalbare energievoorziening.

Een samenhangende aanpak bij SEECE:

  1. Samenhang vindt plaats op een geschikt aggregatieniveau (tussen verschillende aansturingslagen van verschillende stakeholders).
    • #Hoe? De SEECE-kernteam en projectleideroverleggen vromen een organische structuur waarin projecten met elkaar in verbinding raken.
    • #Hoe? Van belang is de systeemblik bij de mensen van SEECE, er wordt constant heen en weer geschakeld tussen het individuele projectniveau en overkoepelende organisatie niveau.
  2. Samenhang vindt plaats doordat deelnemende partijen de meerwaarde zien.
    • #Hoe? SEECE staat bekend om haar gezamenlijke insteek, partijen zien hier de voordelen van wederkerigheid en energiebesparing ('moet opnieuw het wiel uitvinden')
  3. Samenhang vind plaats doordat het juiste programma wordt aangesproken.
    • #Hoe? SEECE is dé plek om gezamenlijk met partijen voorstellen in te dienen.
    • #Hoe? SEECE kijkt (inhoudelijk) voortdurend naar mogelijke overlap, aanvulling en samenhang tussen programma's en projecten. De mensen bij SEECE hebben dan ook een systeemblik waarbij er constant heen en weer geschakeld wordt tussen projectniveau en het overkoepelende niveau. Zo worden oplossingen voor zij-instromers afkomstig uit Be an Engineer ook gebruikt voor GroenvermogenNL.

Samenhang in de praktijk

Er wordt zo veel mogelijk met de partners van SEECE de samenwerking gezocht, maar dit blijft een weerbarstig vraagstuk:

  • Er is in het najaar van 2024 een overeenkomst met de gemeente Arnhem, maar hier ging een jaar of 6 aan incidenteel samenwerken vooraf. Nu bestaat er een overkoepelde overeenkomst om samen te werken als het gaat om energietransitie.
  • Samenwerkingen zijn vaak klein en aantoonbaar in plaats van groots en meeslepend. Het gaat om iets realiseren wat de partners op zichzelf niet kunnen realiseren. Binnen SEECE lopen veel mooie projecten, waarbij ook geleerd wordt van zaken die minder goed van de grond komen.
  • Samenwerking met grote organisaties als netbeheerders en hogescholen kan soms stuiten op de bureaucratie binnen de grote organisaties, waardoor samenhang tussen verschillende initiatieven soms afwezig is. Het is voortdurend zoeken naar: 1) het juiste aggregatieniveau, 2) de meerwaarde helder krijgen, 3) het juiste vraagstuk aanspreken.
  • Het programma 'Be an Engineer' is voorbeeld van succesvolle regio-overstijgende samenwerking; de coalitie bestaat al vier jaar. In dit programma delen de deelnemers alles (zoals uitkomsten onderzoek, netwerk, nieuwe opleidingsvormen) om ook op landelijk niveau bij te dragen aan HC-oplossingen.

Gebruik nationale programma's

LLO-katalysator: Samenwerking met 11 onderwijsaanbieders om tot een gezamenlijk onderwijsaanbod te komen voor energietransitie in Gelderland (toegekend na zomer 2024).

Opschaling PPS Beroepsonderwijs: Ingediend en afgewezen. Aanvraag gaat door zonder subsidie.

GroenvermogenNL: Hieraan werken zes hogescholen uit zes regio's samen. Ook bestaat samenwerking met LLO-programma 'Be an Engineer'.

De nationale programma's helpen bij de schaalvergroting waar SEECE op inzet. Vergroting leidt ook tot meer organisatorische vragen vanuit partners.

Partners zien het samenspel als belangrijke factor en reden om mee te doen aan het SEECE-programma. Het Nationaal Groeifonds werkt daarbij als katalysator: je gaat gezamenlijk met partijen aan tafel om voorstellen te maken.

Partijen zien de pluspunten in: 1) gezamenlijkheid, 2) wederkerigheid, 3) elkaar aanvullen en 4) energie besparen door niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden.

Het voortraject leverde al veel op voor het netwerk (elkaar leren kennen, energie creëren, een goede gezamenlijke basis vormen).

Knelpunten voor een samenhangende aanpak

SEECE zoekt als verbindende schakel zoveel mogelijk de samenhang tussen de programma's en projecten. Echter van een logische of systematische samenhang vooraf is in de praktijk geen sprake. Dat veel aanvragen bij SEECE samenkomen, geeft wel aanleiding tot bundeling.

Er vinden SEECE-kernteam overleggen en afstemming tussen projectleiders plaats. Dit heeft een georganiseerde organische vorm om te zorgen dat projecten elkaar vinden en samen kunnen werken. Daarnaast moet er ook samengewerkt worden tussen projecten omdat er een capaciteitsprobleem is. Tijdens de overleggen wordt duidelijk wie er in welke samenstelling met elkaar werken. Dit leidt ook tot veranderingen in organisatie.

Samenhang vindt dus plaats op aggregatieniveau en niet op financieringsniveau , al zou dit idealiter wel wenselijk zijn.

Het HC-vraagstuk is te groot om op te lossen door alleen 'meer mensen' aan te trekken, inhoudelijke samenhang is nodig om het probleem op te lossen.

Contact person

Een vraag over dit iniatief?

Neem contact op met Erik

Contact